06 - 57 17 46 57

De Fontein doet mee aan het missionaire project De Huiskamer in het centrum van Nijkerk. Dat is een ‘inloophuis’ voor een kop koffie/thee, een persoonlijk gesprek en gebed. Arna van Deelen, lid van De Fontein, deelt verhalen uit De Huiskamer. Dit keer de bijdrage voor de maand september.
———————————————————————–

‘Als je me maar niet gaat bekeren’

‘Als je me maar niet gaat bekeren..’

Langzaam wordt het drukker op het plein. Het team van de Kings Coach* wordt bijgestaan door medewerkers van de Huiskamer.

Veel mensen lopen gehaast door als ze worden uitgenodigd een kijkje in de bus te nemen. Anderen willen wel even kort praten, maar niet in de bus.

‘Nee, religie hoeft voor ons niet. De kerk geeft niet echt het goede voorbeeld, toch?’

Er zijn ook gelovigen onder het winkelend publiek. Maar zij hoeven geen gesprek meer. Ze zijn immers al bekeerd.

Hoe verkwikkend is dan het gesprek met die oude vrouw die nog fietst op haar vijfentachtigste. Die zich zo gedragen voelt door de nabijheid van God. Met die postbode die zijn zorgen deelt over zijn kerk die leegloopt.

Oudere man

En dan is daar ineens die oudere man die stil blijft staan op mijn uitnodiging.

‘Koffie wil ik wel.. als je me maar niet gaat bekeren!’ Hij wijst naar de spreuk op de bus: Nieuw leven met Jezus.

‘Mag het wel een goed gesprek zijn?’, lach ik. Maar hij zit al. Ik laat hem vertellen over zijn werk voor hij met pensioen ging en luister geboeid naar zijn mening over religie.

‘Ik ben geen atheïst, weet je. Een atheïst moet voor zichzelf en voor anderen bewijzen dat God niet bestaat. Ik ben nog erger. Ik heb zelfs geen bewijs nodig.’

Triomfantelijk kijkt hij me aan. Daar heb ik vast niet van terug. Maar ik vraag hem hoe hij zo is gaan denken.

Hij begint met de onwaarheden uit de Bijbel, gaat verder over de oneerlijkheid van God en sluit af met de zonde van de kerk.

‘U hebt zich wel verdiept in de materie zo te horen.’

Hij knikt en roert heftig in zijn koffie. Dan valt hij stil.

Boodschap van liefde

‘Maar… wat denkt u ervan?’

Ik glimlach en vertel waar de Bijbel echt over gaat. Dat het een boodschap van liefde is. Hij weet wat liefde is. Hij is al zevenenvijftig jaar gelukkig getrouwd.

Dan worden er ijsjes uitgedeeld. Nadenkend likt hij het ijs weg. ‘Ik heb ook Parkinson zie je. ’s Morgens kan ik daardoor niet eten.’

En ja, hij wil best wat lezen over het geloof.

Terwijl hij likt, leg ik uit hoe de kloof kan worden overbrugd tussen God en de mens. Het kruis als enige weg naar de hemel.

‘Nou’, zegt hij, ‘de dood, daar heb ik ook al over nagedacht. Ik wil niet gecremeerd worden. Dan blijft er niets van je over. Gewoon begraven. Stel je voor dat het toch waar is… dan kan God mij niet meer terugvinden… toch?’

Bidden? Ja, waarom niet?

Ik ben even stil. Deze man noemt zich een atheïst…

‘Mag ik misschien voor u bidden?’  Verbaasd kijkt hij op. ‘Nu, hier?.. Ach ja waarom ook niet…’

Na het gebed blijft hij heel stil zitten. ‘Dit doet me wel wat. Heel erg bedankt. Misschien kom ik nog eens terug…. Om God te ervaren.. ‘

Arna van Deelen

* De Kings Coach staat het komende seizoen weer regelmatig op het plein. Kom gerust eens kijken!

Meer informatie: www.huiskamernijkerk.nl