De Fontein doet mee aan het missionaire project De Huiskamer in het centrum van Nijkerk. Dat is een ‘inloophuis’ voor een kop koffie/thee, een persoonlijk gesprek en gebed. Arna van Deelen, lid van De Fontein, deelt verhalen uit De Huiskamer.
———————————————————————–

Miep

‘Nee, voor mij geen koekje … niks past me meer. Mijn buik is echt veel te dik.’ Zonder gêne tilt ze haar trui op. ‘Hier krijg je toch geen broek meer overheen…’, klaagt ze. ‘En ik vind het zo lekker. Mijn keukenkastje ligt vol snoep… Paaseitjes, negerzoenen, koek… Blijf daar maar eens van af.’

Ze zucht en neemt een slokje thee. ‘Hebben jullie ook groene thee? Dat schijnt goed te zijn voor de lijn. Ze krijgt geen reactie want de andere gasten raken verwikkeld in een andere discussie. Over negerzoenen, dat je dat niet meer mag zeggen. Maar jodenkoeken wel. En dat ons slavernijverleden wel heel erg is. En dat we vooral nu moeten opletten om niet te discrimineren.

‘Ze hoeven die buitenlanders anders  niet voor te trekken hoor, klinkt het uit de andere hoek van de kamer. Weet je hoelang echte Nederlanders op een huis moeten wachten?’ Deze gast blijft altijd  op afstand maar er lijkt hem niets te ontgaan. ‘Ja ik ben blij dat ik al een huis heb’, zucht een vrouw in een rolstoel. ‘Ja je redt het wel hè in je huisje’. We proberen het geklaag en gemiep te stoppen.

‘Nou.. ik heb wel hulp nodig hoor. En als ik nou eens een goede hulp zou hebben.. Maar deze loopt de kantjes ervan af. Ik moet maar weer eens bellen voor een ander. Hoe heet dat schoonmaakbedrijf ook alweer? Miep geloof ik…’

De vrijwilligers slaan lachend een hand voor de mond kijken elkaar veelbetekenend aan. Nu wordt het echt tijd om in te grijpen. Maar de stemming slaat al om. Spontaan.

Echt een kanjer

‘Ik ben begonnen met minder eten en niet meer snoepen. Ik ben al vier kilo kwijt!’ ‘O wat goed van je. Daarom laat je de koekjes staan!’ Gretig gaan wij mee in haar optimisme. Deze vrouw die zo dapper aan haar dieet is begonnen, is echt een kanjer. Toen haar man haar in de steek liet, bleef ze achter met vier kinderen. Ze was nog niet zo lang in Nederland en sprak onze taal niet. Ze redde het niet om voor de kinderen te zorgen.

‘Alles ging mis. Ik wilde niet meer leven, zegt ze zacht. Maar toen ik het helemaal niet meer zag zitten, was daar die vrouw die over Jezus vertelde. Ik voelde gewoon dat Hij bestond. Dat Hij me vastpakte en nooit meer los zou laten. Al mijn verdriet gaf ik aan Hem. En langzaam ging alles beter. Ik heb nu weer goed contact met mijn kinderen. Ze vinden mij de liefste mama. God zorgt elke dag voor me.’

‘Ja’, zegt de vrouw in de rolstoel. ‘Zo is het. Hij draagt me elke dag. Niet klagen maar dragen’, grapt ze.

Dankbaarheid vult de ruimte. Wat een zegen dat onze gasten elkaar zo kunnen bemoedigen.

Maar dan komt die vrouw binnen die veel last heeft van haar depressie. Moeizaam loopt ze naar de enige nog beschikbare stoel en laat zich neervallen. ‘Hoe gaat het nu met jou?’, vragen we belangstellend. Maar zij is niet in de stemming voor dankbaarheid. ‘Niet goed’, zegt ze kortaf. Ze windt er geen doekjes om. Zelfs mijn psychiater weet geen raad meer met mij. Weet jij wel hoe het is om je elke dag zo te voelen. Dat de dag even zwart lijkt als de nacht?’

Geen goedkope antwoorden

Ik kijk haar aan en luister. Ze zucht en klaagt over haar ellendige leven. Ik laat haar uitrazen en probeer haar pijn te voelen. Soms heb je geen antwoorden.
Dan grijpt ze haar koffiekopje stevig vast en neemt kleine slokjes. Van over de rand kijkt ze me aan. ‘Dank je wel’, zegt ze. Verbaasd kijk ik op. Ze schraapt haar keel. ‘Nee echt bedankt. Je gaf geen goedkope antwoorden. Daar ben ik allergisch voor geworden. Christenen die mij goedbedoeld allerlei lectuur brengen waar ik niet om heb gevraagd. En ik probeer echt wel mijn zegeningen te tellen. Elke  dag. Maar soms is het gewoon zo fijn om even te mogen klagen… Soms is klagen een zegen.  Er staan toch ook Klaagliederen in de Bijbel?

Ze knikt met toe, zet haar kopje neer en loopt de Huiskamer uit. Haar tred is licht.

Arna van Deelen

Meer informatie: www.huiskamernijkerk.nl