06 - 57 17 46 57

Arna van Deelen, lid van De Fontein, is actief in het missionaire project De Huiskamer in het centrum van Nijkerk. Dat is een ‘inloophuis’ voor een kop koffie/thee, een persoonlijk gesprek en gebed. Elke maand deelt Arna een verhaal uit De Huiskamer.
———————————————————————–

Baby op straat geboren…

De Romeinse soldaat leidt de groep reizigers naar het schaars verlichte plein waar iets aan de hand lijkt te zijn.

Hij roept er een agent bij die bonnen staat uit te schrijven op de parkeerplaats. De agent moet nu eerst problemen oplossen en de orde handhaven.

Een dakloze straatkrantverkoper smeekt de groep zijn laatste krantje aan te nemen. Het is immers echt niet duur. Dan heeft hij voor vandaag aan zijn opdracht voldaan. Boos grist de agent de krant uit zijn hand en legt de jammerende man het zwijgen op.

Open armen

Dan draait een andere zwerver zich verrast om. Zijn oude fiets hangt vol grote plastic tassen. ‘Hé Peter, ik ken jou. Wat ben ik blij dat ik je zie.’ Met open armen loopt hij op de agent af.

Agent Peter weert hem af. ‘Wij zijn geen vrienden Harry. Voor jou ben ik een agent die de orde handhaaft. Zo te zien heb je gedronken.’

‘Maar het is zo koud Peter’, knikt hij schuldbewust. ‘En het is bijna Kerst…’

‘Wegwezen nu’ , commandeert de agent. ‘En val die mensen niet lastig die zo romantisch aan het kerstwandelen niet zijn.’

Harry weet echter van geen ophouden. Hij pakt een argeloze reiziger vast. ‘Heeft u soms last van mij mevrouw? U vindt mij toch niet lastig meneer?’ De maat is vol, Kerst of niet, en Harry wordt hardhandig weggestuurd.

Hoogzwanger

Dan maakt een hoogzwangere vrouw zich los van de paal waar ze al die tijd tegenaan hing. Of de agent haar dan wel kan helpen? Nog even en de baby zal komen. Moet ze dan op straat bevallen?

Maar ook voor haar kent hij geen genade. Hij stuurt haar naar het station op weg naar een kliniek. Er zijn immers instanties genoeg in Nederland om zulke probleemgevallen op te vangen.

Op dat moment stapt de Romein naar voren. Lijkt de naam van de agent niet erg veel op die van Petrus? De soldaat komt uit die tijd en kent ook die Wonderdoener waar Petrus achteraan liep. Maar… heeft Petrus net niet duidelijk gezegd dat hij daar niets mee te maken heeft? Dat hij niet bij die Man hoort? Tot 3 keer toe?

Agent Peter versteent. Zijn blik valt op de krantenkop. ‘BABY OP STRAAT GEBOREN’. Hij smijt de krant van zich af en verdwijnt in de duisternis.

Stempel

Vertwijfeld wordt de groep door de gids meegevoerd naar de volgende act, onderdeel van de kerstwandeling door het centrum van Nijkerk eind december, georganiseerd door het Nijkerkse kerkenplatform NICEA. Wat zal deze tocht nog meer brengen?

Gelukkig dragen zij een stempel op de hand wat hun eerbare burgers maakt met een bestaansbewijs.

Na de strenge controle op het Molenplein worden ze in keurige rijen opgesteld. Nu wacht de warme Huiskamerherberg met brood en soep. Zij hebben de proef doorstaan. Zij wel. Maar Jozef en Maria hebben geen stempel en worden genadeloos weggestuurd.

De Herberg zit immers al veel te vol met kerstwandelaars.

Arna van Deelen

Meer informatie: www.huiskamernijkerk.nl