06 - 57 17 46 57

Nijkerker Tijmen van Steeg werkt als financieel directeur bij de missionaire organisatie TWR Nederland. Zijn salaris wordt betaald uit giften van mensen en organisaties. Leden uit de Grote Kerk en uit De Fontein (onder)steunen hem. In deze nieuwste weekbrief praat Tijmen ons bij.

————————–

Ontwikkelingen bij TWR

TWR heeft in veel landen kantoren die zorgen voor de uitzending van de radioprogramma’s in dat land en in de talen die daar gesproken worden. Vorig jaar is besloten een nieuw kantoor te openen op Cyprus.

Ik heb de afgelopen tijd in de praktijk gezien hoeveel er komt kijken bij het openen van een kantoor in een nieuw, onbekend, land, met alle nieuwe regels en gewoonten die bij dat land horen.

In oktober ben ik enkele dagen op Cyprus geweest om ter plekke zaken te bespreken en te regelen. Dat was een heel nuttig bezoek en het was leuk om een beeld te krijgen van ons kantoor en hoe de collega’s daar wonen en leven.

Naast deze bijzondere werkzaamheden zijn er bij het werk van onze afdeling natuurlijk ook veel terugkerende zaken. Zo hebben we inmiddels de jaarafsluiting van 2018 en de accountantscontrole achter de rug; we hebben 2018 helaas afgesloten met een tekort (zo’n 2.5 procent).

Nu zijn we begonnen met het begrotingsproces voor 2020. Dit vraagt dit jaar extra aandacht en tijd van mij, omdat we met ingang van 2020 op een andere wijze onze begroting op gaan stellen. Ik verwacht dus zeker dat de komende maanden erg intensief zullen worden.

Zijderoutezendmast

De (klassieke) zijderoute of zijdeweg was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant.

Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west (Bron: Wikipedia).

In en voor deze Centraal Aziatische regio bouwt TWR op dit moment een nieuwe zendmast die we de ‘Silk Road Transmitter’ (zijderoutezendmast) noemen.

Op de locatie van deze nieuwe zendmast hebben we op dit moment al een zendmast staan (‘PANI’), maar door deze nieuwe zendmast krijgen we de gelegenheid tegelijkertijd programma’s uit te zenden naar Pakistan, Afghanistan en Noord-India en naar Centraal Azië op een tijdstip dat veel mensen radio luisteren.

De afgelopen maanden hebben mijn technische collega’s die aan dit project werken regelmatig voor uitdagingen gestaan. Inmiddels zijn ze nu een heel eind gevorderd en we hopen in dit voorjaar deze zender in de lucht te kunnen brengen.

Lokale teams zijn inmiddels bezig met het maken en opnemen van extra programma’s. We kijken er met z’n allen naar uit om in deze regio waar het evangelie zo hard nodig is meer uit te kunnen gaan zenden.

Uitzendingen over Roma

Eerder dit jaar heeft het werk van TWR onder de Roma in Oost-Europa extra aandacht gekregen in Nederland, onder meer via uitzendingen van EO-Metterdaad (hier terug te kijken: https://metterdaad.eo.nl/roma/uitzendingen-roma/radio-voor-roma#videoPlayer) en een uitgebreid artikel op CIP.nl (https://cip.nl/72373-hardnekkige-gewoontes-roma-doorbreken-met-het-goud-uit-de-hemel).

Via collega’s had ik wel vaker wat gehoord over dit deel van ons werk, maar toch spraken de beelden die ik bij dit werk kreeg door de uitzending van EO-Metterdaad mij erg aan. Een echte kijktip wat mij betreft!

Roma-luisteraar: taal naar mijn hart

‘Niemand spreekt onze taal behalve jullie. Toen ik voor het eerst naar jullie luisterde was ik verbaasd dat ik een programma hoorde in mijn eigen taal. Ik dacht: dit is vast geen echt radiostation. Ze zouden nooit in het Roma spreken. Maar ik vergiste mij. Het was een vrouwenprogramma. Ik dacht dat ik droomde, want voor de Roma is er geen radio of tv. Een programma in onze eigen taal spreekt rechtstreeks tot onze harten! Veel van mijn familie gaat nu ook naar de kerk dankzij jullie programma’s. Ze zeggen: “Als God nu onze taal spreekt, dan moeten wij Hem ook eren en gehoorzaam zijn”. Ze kunnen niet lezen, dus de enige manier om geestelijk te groeien zijn jullie programma’s.’

Ontmoeting met helpers en ondersteuners

Ik kijk terug op een mooie ontmoeting met hervormde wijkgemeente De Fontein in Nijkerk, begin december. Naast de betrokkenheid van de gemeente is een heel concreet resultaat dat een lid van De Fontein zich heeft gemeld om als vrijwilliger deel te worden van ons technische team! We hopen in 2019 weer zo’n ontmoeting met De Fontein te organiseren.

Traditiegetrouw heeft de ThuisFrontCommissie het jaar weer afgesloten met een mooie en succesvolle oliebollenactie. Wat mooi om te zien hoeveel mensen door het kopen van oliebollen mijn werk bij TWR willen steunen!

En er staat al weer een nieuwe actie gepland: op zaterdag 13 juli hopen we een hap-en-trapevenement te organiseren. Meer informatie volgt!

Tekort wordt langzaam iets groter

Het einde van een jaar is ook een goed moment om eens terug te kijken op de financiële steun vanuit de achterban.

Want al is dit zeker niet de enige rol van een achterban (ook gebed is erg belangrijk, daarom deel ik iedere keer gebedspunten!), het is wel iets wat heel concreet meetbaar is. Wat mij betreft zijn de twee belangrijkste conclusies van dit overzicht:

  1. Na zes jaar betrokkenheid blijft de achterban nog steeds trouw geven!
  2. Door stijgende loonkosten wordt het tekort langzaam iets groter als de achterban niet meegroeit. Ondersteuning kan eenvoudig hier worden geregeld: https://www.transworldradio.nl/project/ondersteuning-financieel-directeur-twr-europe, of neem even contact op met de tfc (tfcvansteeg@hotmail.com)

 Dankpunten

  • Voor de nieuwe zender in Centraal-Azië die we binnenkort in gebruik hopen te nemen
  • Voor de goede accountantscontrole die we weer achter de rug hebben
  • Voor het mooie werk dat we onder de Roma mogen doen
  • Voor de trouwe steun vanuit de achterban en voor de goede ontmoeting in de Fontein

 Gebedspunten

  • Voor al het werk aan de begroting voor 2020; voor wijsheid voor mij bij het begeleiden van collega’s en voor Gods leiding als collega’s hun afdelingsplannen maken voor 2020
  • Dat onze programma’s en het werk van pastor Nachko tot zegen mag zijn voor veel Roma
  • Voor de TFC in hun belangrijke ondersteunende rol en voor het organiseren van een nieuwe activiteit

Roma-pastor Nachko (links), met aan zijn zijde Tijmen van Steeg, was begin dit jaar op bezoek in Nederland. 

 

Uitzicht vanuit het nieuwe TWR-kantoor op Cyprus.

X