De Fontein in Nijkerk is een kerk in Nijkerk waar veel jongeren zich thuisvoelen. Wie zijn ze en wat zijn hun dromen? In dit artikel vertelt Lianne Poolen openhartig over haar geloof.

wie: Lianne Poolen (19)
wat: deed dit jaar belijdenis
waarom: dankbaar dat ze opgroeide in een christelijk milieu

‘Ik zit in het tweede jaar van mijn studie technische geneeskunde aan de Universiteit Twente in Enschede. Wij proberen een brug te slaan tussen techniek en geneeskunde. Als iemand bijvoorbeeld alvleesklierkanker heeft waardoor de galwegen geblokkeerd raken, kijken wij hoe we die persoon het beste kunnen opereren, zonder dat de buik helemaal open hoeft. Dan verzinnen we een robotje waarmee we de nieuwste operatietechnieken toepassen. Met vijf anderen woon ik in een studentenhuis van de christelijke studentenvereniging Alpha. Dat ik daar ben terechtgekomen, ervaar ik als een knipoog van God. Meteen bij de eerste kennismaking klikte het zo goed, dat ik een kamer kreeg.

Door de coronacrisis zit ik veel thuis, op mijn kamer, te werken. Dat is niet optimaal als het gaat om contacten met studievrienden. Maar ik kan er goed mee omgaan. Zonder moeite houd ik het vol om van negen tot zes uur te studeren. Het is niet zo dat corona mijn geloof verandert. Hooguit geef ik het anders vorm. We kunnen niet naar de kerk en er zijn geen activiteiten. Dat vind ik heel erg jammer. Je kunt niet even aan iemand vragen: ‘“Joh, hoe is het met je”?’
Met God blijf ik in contact door een wandeling te maken of ’s ochtends naar de bijbelpodcast Eerst dit te luisteren. Of ik bid, als ik op de fiets zit. Ik luister ook naar preken en draai christelijke muziek.

Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. We gaan al zo lang ik mij kan heugen naar De Fontein. Het is niet zo dat ik geloof en belijdenis deed omdat ik christelijk ben opgevoed. Mijn ouders hebben een goede basis gelegd. Naar de kerk gaan hoorde er gewoon bij, en ik moest naar catechisatie. Dat vond ik wel leuk. Lekker discussiëren met de dominee en daarna met een glas cola nakletsen in het jongerenhonk, The Drop. 

Superleuke gesprekken

In de ontwikkeling van mijn geloof hebben de Reveilweken een belangrijke rol gespeeld. Andere mensen ontmoeten, superleuke gesprekken voeren over het geloof en samen God aanbidden. Het was alsof alle stukjes van de puzzel op hun plek vielen.

Met Marlies van Meppelen Scheppink ben ik in 2018 op bezoek geweest bij de zendingswerkers Dick en Anita in Brazilië. Daar heb ik een bijzonder geloofsmoment meegemaakt waarop ik kan terugvallen als ik minder van God ervaar. We deelden op straat broodjes en sap uit aan drugsverslaafden. Een man kwam naar ons toe strompelen. Hij had last van zijn heup. We hebben met hem gebeden en toen is hij ter plekke genezen. Een van de vrijwilligers legde haar handen op het gekwetste lichaamsdeel, sprak de naam van Jezus uit en er begon iets te bewegen. De heup schoot weer op zijn plek.  >>>

foto Arno Lambregtse

>>> Dat heb ik met mijn eigen ogen gezien. Het is niet zo dat ik dit bewijs nodig heb om te geloven. Ik zie het als een bonus, een cadeautje waarmee God laat zien: Ik ben er.’ >>>

Hebben engelen altijd bestaan?

‘Of ik wel eens twijfel heb gekend? Jawel, al heel jong, toen ik een jaar of acht oud was. Ik tobde met vragen als: kan ik wel in de hemel komen, hebben engelen altijd bestaan en hoe zit het met het ontstaan van de wereld? In een van de Reveilweken was er ruimte voor mijn vragen. De groepsleider luisterde heel goed en bad met mij zodat ik rust kreeg. Als je in God gelooft mag je ook bij Hem komen, leerde zij mij. In het laatste jaar op de middelbare school was ik veel ziek. Ik kreeg onder meer een blindedarmontsteking. Ik miste drie toetsweken en maakte mij zorgen of ik mijn examen wel zou halen, want ik had weinig energie. Uiteindelijk ben ik geslaagd met goede cijfers. Het boek Prediker hielp mij mijn stress over het centrale examen te relativeren. Het maakt niet uit of het goed of slecht met je gaat, merkte ik: Hij is altijd bij mij.’

Thuis in De Fontein

‘Ik voel mij thuis in De Fontein. Soms vind ik de diensten eentonig: de vorm is dezelfde, alleen de inhoud van de preek verschilt. Verdieping van mijn geloof zoek ik ook op andere plekken, in een bijbelstudiegroep of in gesprekken met leeftijdsgenoten. Samen gemeente-zijn vind ik bijzonder. Er zijn veel mensen die zich inzetten: van schoonmakers tot geluidstechnici. In onze gemeente zitten zoveel lieve mensen.’

* Dit artikel stond in december in het Fontein Magazine, een uitgave van de gelijknamige hervormde wijkgemeente uit Nijkerk. Het biedt persoonlijke, inspirerende en verdiepende verhalen.

X