In navolging van de Protestantse Kerk in Nederland heeft hervormde wijkgemeente De Fontein in Nijkerk zondag 15 november schuld beleden aan de Joodse gemeenschap in ons land.

De Protestantse Kerk heeft in de afgelopen tijd een aantal keer het nieuws gehaald met de schuldbelijdenis aan de Joodse gemeenschap in ons land.
De kerk erkent dat zij in de aanloop naar, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog onvoldoende heeft gedaan voor de Joden in ons land, van wie het overgrote deel door de Duitse bezetters werd weggevoerd naar vernietigingskampen. ‘De Protestantse Kerk in Nederland wil zonder terughoudendheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbodem heeft bereid waarin het zaad van antisemitisme en haat kon groeien’, aldus de verklaring.

Nijkerkse Joden

De Fontein heeft deze schuldbelijdenis overgenomen. In de dienst van zondag werd specifiek aandacht geschonken aan het lot van de Nijkerkse Joden.

‘We beseffen heel goed dat dit weinig en zeer laat is, maar het niet doen staat wel heel erg in de lijn dat er ontzettend weinig gedaan is door de kerken, voor, tijdens en na de tweede Wereldoorlog. Zo zelfs dat de hele Joodse gemeenschap uit Nijkerk is verdwenen en de synagoge alleen nog maar te vinden is in een straatnaam en dan ook nog van een steegje’, aldus de kerkenraad van De Fontein.

‘De synagoge in Nijkerk is alleen nog maar terug te vinden in een straatnaam, en dan ook nog eens van een steegje.’