Maar liefst 83 jongeren van hervormde wijkgemeente De Fontein nemen deel aan de jongerenactiviteit LEV@Home. Verdeeld over elf groepen komen ze eens per drie weken bij elkaar om samen te koken en te eten. Ze laten zien wat er in hun hart leeft. ‘Ze praten over alcohol, drugs en seks, maar ook over: hoelang sta jij eigenlijk onder de douche?’

Tekst: Dorinde Lugthart
Beeld: Elvera Stitselaar

Het plan is om rond etenstijd aan te bellen bij een van de elf LEV-groepen die De Fontein rijk is, met de bedoeling een bijeenkomst van een LEV@Home-groep mee te maken. Maar een kijkje in de keuken zit er niet in: door de coronamaatregelen stond het LEV-seizoen bijna direct na de start alweer op pauze. Ik spreek met Elsbeth van Veluw (24), Lukas Rakhorst (21) en Henk van Asperen (21) als bevlogen bestuursleden over het succes van LEV.

Lekker (bij)kletsen

‘Eén van de sleutelformules die LEV tot een succes maken, is de huiselijke sfeer waarin LEV plaatsvindt. Jongeren ervaren deze als gemoedelijk en veilig. De gezamenlijke maaltijd is een belangrijk onderdeel, waarbij de nadruk ligt op gezelligheid, elkaar beter leren kennen en gewoon lekker (bij)kletsen’, zeggen Elsbeth, Lukas en Henk. De jongeren hebben zelf de regie over wat er op tafel komt. Om de beurt mogen ze met € 25,- aan budget per avond zélf inkopen doen, zélf koken en uiteraard ook zélf afwassen. En wat wordt er dan zoal gegeten? Lasagne, broodje hamburger, shoarma en pannenkoeken zijn de meest populaire gerechten. Samen eten verbindt.

De jongerenbijbelkring (JBK) was de voorloper van LEV. Aanvankelijk liep deze kring goed en er was een ruime keus aan activiteiten. Maar de jongeren werden ouder, de organisatie van de JBK viel wat uit elkaar en bij de nieuwe generatie van zestien jaar was minder animo. Jongeren in de leeftijdsgroep van 16-23 jaar hebben andere vragen dan die van 25-30 jaar. |
Richard Verhoef, jongerenwerker van De Fontein, en Jelle van der Knijff waren de aanjagers van een nieuwe format. Zij zijn de bedenkers van het jongerenplatform LEV en gaven aan de Hebreeuwse betekenis van LEV (hart) een eigentijdse invulling: Leren, Eten en Verspreiden. Drie jaar geleden begonnen ze met zes groepen van gemiddeld acht jongeren.

In de sfeer van thuis

In de achterliggende seizoenen kwamen er steeds twee groepen bij, wat in deze periode resulteert in 83 deelnemers verdeeld over elf groepen. Zij komen elke drie weken bij elkaar in het huis van mentoren (vaak een echtpaar). ‘De meeste jongeren bezoeken LEV redelijk trouw, en dus kunnen we zeggen dat LEV in een behoefte voorziet’, aldus de drie bestuursleden. ‘Na de maaltijd volgt een thema, onderwerp of Bijbelstudie, afwisselend door de jongeren zelf voorbereid. Er zijn verschillende vormen. Soms wordt er naar een christelijke film gekeken en daarover doorgepraat. Of de jongeren doen een (vragen)spel of hebben een gesprek over alcohol, drugs of seksualiteit. Er worden Bijbelteksten gelezen, uit elkaar getrokken en besproken. Ook het omgaan met de schepping, met heel praktische vragen – hoelang sta jij eigenlijk onder de douche? – is een van de thema’s.’

Niet de enige met vragen

Dat jongeren zelf de onderwerpen mogen aandragen en niet gebonden zijn aan een boekje of een strakke regie maakt de formule van LEV ontspannen. Elsbeth, Lukas en Henk: ‘Er wordt naar elkaar geluisterd en geen vraag is te gek. Jongeren vinden herkenning bij elkaar, ervaren dat alle vragen er mogen zijn en ook héél belangrijk zijn en dat je niet de enige bent met vragen. Van verschillen in geloofsbeleving mag je leren en voor iedereen is er een plek.’ Juist deze ongedwongen en open sfeer maakt dat LEV goed kan aansluiten bij de leefwereld van jongeren. In de meeste LEV-groepen wordt met elkaar gebeden en in sommige groepen zingen ze samen. Iedere LEV@Home groep is uniek.

LEV-weekend: hoogtepunt

De gastvrijheid van de mentoren en de rol die zij hebben, wordt gewaardeerd. Ze begeleiden de gesprekken, betrekken soms een wat stillere deelnemer erbij, maar delen ook van hun eigen geloofservaring. Er is een zekere vertrouwensband met de mentoren en ze staan tussen de jongeren in, zeker niet boven hen. Lukas geeft aan dat hij mede door LEV is gaan nadenken over belijdenis doen. ‘Door LEV is mijn geloof versterkt. Als ik niet op LEV had gezeten, weet ik niet of ik belijdenis zou hebben gedaan.’ Op de vraag of de jongeren nog iets willen veranderen aan LEV, geven ze aan dat ze niet meteen iets kunnen bedenken. ‘Het loopt allemaal op rolletjes. LEV is van ons en past helemaal bij ons en is daarom zo geslaagd. Het LEV-weekend met alle groepen samen was een feestje, een hoogtepunt.’

De jongeren dromen er nog wel van om het onderdeel ‘LEV Doet!’ uit te breiden, waarin aandacht is voor diaconale/maatschappelijke betrokkenheid. Jammer genoeg kon in de achterliggende zomer de werkvakantie naar Moldavië niet doorgaan, maar ligt er in 2021 een herkansing in het verschiet. Elsbeth, Lukas en Henk hopen dat er snel weer ruimte komt in het pakket van coronamaatregelen, zodat ze elkaar rond een gedekte tafel weer kunnen ontmoeten.

 

Lukas Rakhorst

Henk van Asperen

Elsbeth van Veluw

Leren, Eten, Verspreiden

LEV is het jongerenplatform binnen De Fontein, voor jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 23 jaar. Verschillende activiteiten helpen bij de ontdekkingsreis in deze levensfase: wie ben ik en wat betekent het geloof voor mij? LEV bestaat uit de volgende onderdelen: LEV@Home, LEV Op Stap, LEV Doet! En LEV Borrel. Ontmoeting en verdieping staan centraal.

X