Symboliek kerkramen De Fontein

Kerkramen in De Fontein symboliseren de Vader, de Zoon en de Heilige Geest

De Geest

Foto: Graphic Sound Nijkerk

Rechts boven het liturgisch centrum bevindt zich het raam van de Geest.
De Heilige Geest ademt, waait en stormt, gaat door alles en om alles heen. Daarom krachtige strepen, als windvlagen, gevat in kleur van vuur: geel-oranje-rood met accenten van blauw, paars en groen. Met daarin contouren van een duif, als symbool van vrede.

De Zoon

Foto: Graphic Sound Nijkerk

Het raam van de Zoon is cruciaal en ligt midden op de as van de kerk, boven de ingang van de kerkzaal. Het kruis draagt door middel van het spant het dak. Dak en muren beschermen tegen onraad en onweer. Door de Zoon hebben wij toegang tot de Vader en het heil. In Hem ontvangen wij de doop, sterven wij en staan wij op.
    De vraag die dit raam stelt: ben ik gestorven en opgestaan met Christus?

Door dit raam hebben wij, te midden van de vele kruisen rondom, zicht op het ene kruis, dat van Calvarie en Golgotha. De kleur is het blauw van de hemel, het blauw van Christus en van Maria.
In de kunst en iconografie wordt Maria altijd voorgesteld in een blauw gewaad. De kern van het raam is licht, waardoor we zicht houden op het grote kruis.
    De vraag bij dit raam is: nemen wij dagelijks ons kruis op om Hem te volgen?

De Vader

Foto: Graphic Sound Nijkerk

Het grootste raam, links van het liturgisch centrum, aan het einde van de kerkzaal, is het raam van het begin, maar bovenal van de toekomst. Het is het kerkraam de Vader.
De kleuren zijn goudgeel en waaieren harmonieus  uiteen. Het is een vergezicht, een landschap en het wekt de warmte van de zon op.

Het is ook het “oog”, het oog van God, niet oordelend, maar uitnodigend, want de immateriële toekomst van de gemeente ligt niet in deze ruimte, aan deze zijnde van het raam, maar veel verder, naar het beloofde land dat je in deze gloed van zilver en goud en van oranje en geel met blauwe, paarse en groene accenten ziet liggen. Je wordt door dit raam in het oog gehouden.
    Hij vraagt jou: wat is jouw antwoord?

Verlicht
’s Nachts worden alle ramen verlicht, wat een sprankelend beeld schept en een geheim doet vermoeden.

26 november Basiscatechese
27 november Noadja